PODSTAWY SYSTEMU ZARZĄDZANIA W LABORATORIUM – WYMOGI ISO 17025 ORAZ POLSKIEGO CENTRUM AKREDYTACJI
PODSTAWY SYSTEMU ZARZĄDZANIA W LABORATORIUM – WYMOGI ISO 17025 ORAZ POLSKIEGO CENTRUM AKREDYTACJI
Termin szkolenia: 25-26 luty 2021 r. ( 2 dni )
Miejsce szkolenia: webinar on-line (11 godzin)
Cena szkolenia: 670zł netto
Zakres szkolenia:
Szkolenie obejmuje podstawowe zagadnienia systemu zarządzania w laboratoriach badawczych i wzorcujących, zgodnego z PN-EN ISO/IEC 17025:2018-02. Przedstawione zostaną podstawy systemu akredytacji, wymagania znowelizowanej normy PN-EN ISO/IEC 17025 oraz inne wymogi formalne niezbędne do uzyskania i utrzymania akredytacji.
Harmonogram szkolenia: 25 – 26 lutego, I dzień godz. 9:00 – 14:30, II dzień godz. 9:00 – 14:30
- Norma ISO/IEC 17025 – układ, powołania normatywne, stosowane terminy
- Czym jest akredytacja laboratoriów oraz system wzajemnego uznawania, rola Polskiego Centrum Akredytacji
- Identyfikacja wymagań formalnych dla akredytacji laboratorium badawczego lub wzorcującego, wymagania i wytyczne Polskiego Centrum Akredytacji
- Identyfikacja wymagań dotyczących systemu zarządzania
- Wymagania dotyczące procesów
- Zarządzanie wymaganiami ogólnymi, bezstronność i poufność
- Zarządzanie wymaganiami dotyczącymi struktury laboratorium
- Personel – wymagania wstępne, upoważnienia, szkolenia
- Funkcja kierującego laboratorium, zadania, obowiązki i uprawnienia
- Odpowiedzialność za jakość, zadania, obowiązki i uprawnienia
- Odpowiedzialność za wyposażenie, zadania, obowiązki i uprawnienia
- Warunki lokalowe i środowiskowe
- Nadzór nad wyposażeniem, dokumentacją i zapisami
- Postępowanie z zapytaniami, ofertami, umowami i skargami
- Wybór i walidacja metod badawczych
- Pobieranie próbek i postępowanie z obiektami do badań i wzorcowań
- Zapisy techniczne i nadzór nad danymi
- Zapewnienie jakości badań i wzorcowań i zachowanie zgodności metrologicznej
- Szacowanie niepewności pomiarów
- Rola auditu, najważniejsze pojęcia i cele auditu
- Proces ubiegania się o akredytację
- Podsumowanie i zakończenie
Wykładowca:
dr inż. Monika Partyka – specjalista z zakresu ochrony środowiska, analizy żywności, suplementów diety, kosmetyków, produktów zielarskich oraz farmaceutyków i bezpieczeństwa tych produktów; doświadczony praktyk w opracowywaniu nowych metodyk badawczych, ich wdrażaniu do praktyki laboratoryjnej, zasad walidacji i transferu. Doświadczenie zawodowe związane z zarządzaniem jakością oraz zarządzaniem zespołem obecnie wykorzystuje w bieżącej pracy laboratorium analitycznego.
Więcej informacji>>>
