Z nowych badań wynika, że nie ma powodów aby ograniczać spożycie czerwonego lub przetworzonego mięsa. Jest to sprzeczne z dotychczasowymi zaleceniami żywieniowymi, które wskazują na ograniczenie spożywania tych produktów, by zapobiec chorobom serca czy nowotworom. Zespół naukowców z Dalhousie University i McMaster University przeprowadzili szereg analiz obserwacyjnych skupiających się na skutkach spożycia czerwonego i przetworzonego mięsa na zdrowie. Badania przeprowadzone z udziałem 54 tys. osób nie wykazały istotnego związku między spożywaniem czerwonego mięsa, a wystąpieniem chorób serca czy cukrzycy. Inne badania objęły miliony ludzi, w tym badaniu uczeni stwierdzili niewielkie zmniejszenie ryzyka tych chorób wśród osób, które jadły trzy razy mniej porcji mięsa na tydzień, lecz wynik ten jest niepewny. Nie wszyscy zgadzają się z wynikami badań przeprowadzonymi przez uczonych, uważają oni, że badania nie są przekonujące i twierdzą, że nadal należy uważać z czerwonym mięsem.
Źródło: dzienniknaukowy.pl