Published on :

Poszukiwanie nowych możliwości rozwoju, a także fachowa kontrola procesu produkcji – to zagadnienia, jakimi zajmie się laboratorium badawcze, które powstało przy wrocławskim Browarze Stu Mostów. Ośrodek będzie realizował też analizy na rzecz innych małych browarów rzemieślniczych.

Wrocławski browar liczy na to, że dzięki uruchomieniu laboratorium będize mógł dokładniej kontrolować cały proces warzenia piwa. Badania mają pozwolić m.in. dobrać odpowiednią ilość i jakość dodawanych drożdży, co ma wpłynąć na poprawę parametrów fermentacji. W niedalekiej przyszłości placówka planuje rozpocząć proces propagacji drożdży oraz stworzenie własnego banku mikroorganizmów, co pozwoli być niezależnym od dostępności na rynku wybranych szczepów drożdży.

– W Browarze Stu Mostów od zawsze poszukujemy nowych możliwości rozwoju, do czego obecnie okazała się potrzebna fachowa kontrola procesu produkcji. Własny ośrodek badawczy daje nam pewność, że już niebawem będziemy zaskakiwać naszych odbiorców nowymi projektami i jeszcze lepszą jakością naszych piw – zapowiada Krzysztof Pokorski z Browaru Stu Mostów.

Laboratorium ma zająć się też badaniem wysycenia piwa dwutlenkiem węgla czy mierzeniem zawartości tlenu, co pozwala kontrolować m.in. sam proces rozlewu piwa.

Pracą laboratorium kieruje Paula Prorok, specjalista ds. kontroli jakości w Browarze Stu Mostów. Paula skończyła Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu w stopniu pierwszym z tytułem inżyniera – Biotechnologia w specjalności biotechnologia żywności oraz studia drugiego stopnia z tytułem magistra – Technologia Żywności i Żywienie Człowieka (profil – Technologia fermentacji). Przygodę z wrocławskim browarem zaczynała od pracy na rozlewie, co dało jej szerszą perspektywę i procentuje w pracy laboratoryjnej.

Placówka jest otwarta też na współpracę z innymi małymi browarami rzemieślniczymi. Na ich zlecenie we Wrocławiu będą mogły być wykonywane analizy parametrów nadesłanych trunków.

Źródło: tuwroclaw.com