PRZYGOTOWANIE PRÓBEK DO BADAŃ JAKO KRYTYCZNY ETAP ANALIZY MIKROBIOLOGICZNEJ

 

Termin szkolenia: 14 listopada 2025 r. 

 

Miejsce szkolenia: webinar on-line (6 godz.) 

 

Cena szkolenia:  450 zł netto/osoba

 

Zakres szkolenia:

Szkolenie koncentruje się na kluczowych zasadach przygotowania próbek do badań mikrobiologicznych. Uczestnicy zdobędą praktyczną wiedzę na temat norm ISO 6887 oraz wytycznych dotyczących warunków laboratoryjnych, niezbędnych do zapewnienia wiarygodności wyników. Szczególny nacisk położony zostanie na rozpoznawanie i unikanie najczęstszych błędów, które mogą prowadzić do zanieczyszczeń i fałszywych wyników, a także na specyfikę pracy z różnymi matrycami próbek.

W trakcie spotkania w formule on-line uczestnicy będą mieć możliwość zadawania pytań, oraz poddawania dyskusji przypadków z własnego doświadczenia. Udział w szkoleniu potwierdzony zostanie certyfikatem.

Program szkolenia: 14 listopada, godz. 08:30 – 14:30

  1. Wytyczne w zakresie pobierania i przygotowania próbek z łańcucha żywnościowego do badań mikrobiologicznych;
  2. Znaczenie przygotowania próbek w analizie mikrobiologicznej – problematyczne matryce – przykłady skutków błędnego przygotowania próbek (zanieczyszczenie, fałszywe wyniki);
  3. Specyficzne wymagania i wyzwania związane z różnym typem i rodzajem próbek z łańcucha żywnościowego – wykorzystanie normy ISO 6887-1 do 6;
  4. Wymagania dla warunków środowiska laboratorium w zależności od rodzaju badanych próbek (wytyczne normy 7218, oceny ryzyka, plan higieny i monitoring mikrobiologiczny, kontrole procesu – dopasowanie do rodzajów i liczby wykonywanych badań).

    Wykładowca:

    dr Joanna Królasik – Doktor nauk technicznych ze specjalizacją w dziedzinie mikrobiologii. Wieloletni pracownik akredytowanego laboratorium badania żywności. Szkoleniowiec w zakresie wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym, metod badań mikrobiologicznych produktów spożywczych, wody i środowiska produkcji, wymagań i przepisów prawa dotyczących zapewnienia bezpieczeństwa i jakości żywności oraz higieny procesów produkcyjnych. Auditor wewnętrzny w zakresie wymagań systemu akredytacji dla laboratoriów badawczych oraz wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym.

    Użytkownik musi zapewnić:

    Komputer klasy PC, laptop lub urządzenie mobilne z dostępem do Internetu i przeglądarką internetową. Uczestnicy nie muszą instalować oprogramowania na swoich komputerach.

    Możliwe formy zgłoszenie uczestnictwa w szkoleniu:

    • zgłoszenie na formularzu elektronicznym dostępnym poniżej lub tradycyjny formularz zgłoszeniowy

    Do pobrania:

    Płatność za szkolenie:

    Przelew w terminie 7 dni od daty wystawienia faktury VAT. Faktura VAT przekazana zostanie przesłana uczestnikowi szkolenia drogą elektroniczną, po zakończonym szkoleniu.

    Dodatkowe informacje:

    Cena szkolenia online obejmuje: udział w szkoleniu, dyskusji, materiały szkoleniowe w formie elektronicznej, certyfikat potwierdzający uczestnictwo.

    W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości zachęcamy do kontaktu z nami.

    Kamila – tel.: 888 090 678

    Krzysztof – tel.: 500 074 479

    obsługa szkoleń: [email protected]

    W skrócie:

    Kiedy: 14 listopada 2025, 08:30 – 14:30

    Forma: szkolenie online, konferencja video wraz z interaktywną prezentacją, notatkami oraz rozmową z prowadzącym

    Cena: 450 zł netto/osoba

    Jak się zgłosić?: Formularz zgłoszeniowy online

    Organizator: Laboratoryjnie.pl

     


    Uwaga! To szkolenie może być dedykowany tylko Twojej firmie, jeśli jesteś zainteresowany/a szkoleniem zamkniętym napisz do nas!


    Formularz online: