Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa poinformował, że program Gospostrateg zbada m.in. ile żywności się marnuje i jakie są tego przyczyny. Część badawcza ma się zakończyć w marcu 2020 roku. Projekt wykonują Instytut Ochrony Środowiska i Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego. Wg danych w Polsce straty żywności wynoszą ok. 9 mln ton, nie są one do końca weryfikowalne. Jeśli chodzi o marnowanie żywności, projekt będzie polegał na szerokim badaniu ankietowym, skierowanym do wszystkich podmiotów zajmujących się produkcją, handlem czy dystrybucją, a także gospodarstw domowych i gastronomii. Pozyskane informacje, będą służyły do ograniczenia ilości marnowanej żywności. Badania są finansowane przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju. Z badań przeprowadzonych w 2018 roku wynika, że 42 proc. Polaków przyznaje się do tego, że zdarza im się wyrzucać żywność, a 35 proc. z nich robi to kilka razy w miesiącu. Marnowanie żywności niesie za sobą poważne konsekwencje ekologiczne, ekonomiczne oraz społeczne.
Źródło: Polska Agencja Prasowa