Published on :

Eksperci z SGGW radzą, aby grzyby spożywać najlepiej wkrótce po zebraniu, ponieważ zawartość białek, witamin i soli mineralnych potasu, fosforu, wapnia, sodu i żelaza jest wówczas najwyższa. Ze względu na duża zawartość białek w suchej masie grzyby nazywane są „leśnym mięsem”. W ich skład wchodzą prawie wszystkie aminokwasy. Grzyby zawierają także witaminy A, C, D, PP i z grupy B, ich ilość zależy od gatunku lub pochodzenia grzyba oraz od tego czy ściółka na której rośnie jest w nie bogata. Najwięcej witaminy A mają kurki. Dzięki obecności betaglukanu mogą zapobiegać powstawaniu m.in. chorób nowotworowych. Należy pamiętać, że grzyby są ciężkostrawne, ze względu na chitynę zawartą w ścianie komórkowej. Nie jest ona rozpuszczana przez kwasy żołądkowe, początkowo długo w nim zalega, a następnie tylko przechodzi przez układ pokarmowy. Ministerstwo zdrowia radzi aby nie spożywać więcej niż ok. 250 gram grzybów i jest nie więcej niż 1-2 posiłków z grzybami w tygodniu.

Źródło: dzienniknaukowy.pl