Published on :

 

Jak wynika z badań hiszpańskich naukowców, w oliwkach znajdują się bakterie, które pozwalają oczyszczać układ pokarmowy z metali ciężkich takich jak rtęć, arsen czy kadm. Liczba bakterii wzrasta po opadnięciu owocu, dzieje się tak ze wzglądu na proces fermentacji. Najwięcej bakterii tworzy się w ramach naturalnej fermentacji z dodatkiem soli. Badacze zaobserwowali, że po kilku dniach bakterie intensywnie się namnażają. Organizmy te wpływają dobroczynnie na układ pokarmowy, pokrywają błonę śluzową jelita, a tym samym blokują metalom ciężkim dostęp do jego ścian i utrudniają przeniknięcie do układu krwionośnego. Wg naukowców te bakterie są jak „gąbki”, które przechwytują metale ciężkie.  Szczepy te ostatecznie eliminują je z układu trawiennego, zamieniając w element kału. Wnioski z badań opublikowano w magazynie „Scientific Reports”. Naukowcy wskazali, że najlepsze rezultaty wykazały bakterie z grupy Lactobacillus pentosus.

Źródło: Polska Agencja Prasowa