
Podczas kolacji wigilijnej prawie w każdym domu pije się tradycyjny napar z suszu. Okazuje się, że ma właściwości zdrowotne, ale także magiczne jak wskazuje mikrobiolog de Katarzyna Kasperkiewicz. Kompot z suszu jest w czasie Bożego Narodzenia wsparciem dla obciążonego układu pokarmowego. Gruszki, śliwki i jabłka łagodzą podrażnienia żołądka i oczyszczają jelita z niestrawionych resztek pokarmowych. Dodatkowo napój ten jest źródłem witamin A, C, K oraz z grupy B, minerałów oraz dużych ilości kwasów owocowych i błonnika. Powstające podczas fermentacji krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe regenerują nabłonek jelit co wpływa na prawidłowe pH jelita, zwiększają wchłanianie wapnia, żelaza i magnezu. Receptury na prozdrowotny kompot wywodzą się z tradycji Łemków. Produkty z których powstaje ów napój są magiczne: jabłka gwarantują dobre zdrowie, pokój i miłość, gruszki dają długowieczność, a śliwki odpędzają złe moce.
Źródło: Polska Agencja Prasowa