Jak wynika z raportu opublikowanego przez naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Riverside częste spożywanie oleju sojowego może nie tylko prowadzić do rozwoju cukrzycy i otyłości, ale także negatywnie wpływać na mózg. Badacze porównywali trzy grupy myszy karmionych pożywieniem o wysokiej zawartości oleju sojowego, oleju sojowego o obniżonej zawartości kwasu linolowego oraz oleju kokosowego. Badania wskazują na silny negatywny wpływ oleju sojowego na mózg bez względu na zawartość kwasu linolowego. Zmiany zaobserwowano w obrębie podwzgórza, które reguluje wiele kluczowych procesów, takich jak głód i pragnienie, temperatura ciała, zachowania rodzicielskie czy reakcja na stres. Olej sojowy jest najczęściej spożywanym olejem w Stanach Zjednoczonych. Wykorzystywany jest do smażenia, dodawany do produktów przetworzonych oraz do karmy zwierząt hodowlanych. Jeszcze nie ustalono, które konkretnie związki zawarte w oleju sojowym są odpowiedzialne za zmiany w podwzgórzu.
Źródło: Polska Agencja Prasowa