ZASADY POBIERANIA I PRZYGOTOWANIA PRÓBEK ŻYWNOŚCI I PRÓBEK ŚRODOWISKOWYCH DO BADAŃ MIKROBIOLOGICZNYCH (ŻYWNOŚĆ, WYMAZY, ODCISKI, POWIETRZE) WEDŁUG OBOWIĄZUJĄCYCH NORM
Termin szkolenia: 13-14 listopada 2023 r.
Miejsce szkolenia: szkolenie on-line (dwa dni po 6 godz.)
Cena szkolenia: 740 zł netto/osoba
Zakres szkolenia:
Podczas szkolenia uczestnicy zapoznają się z wymaganiami normy i dokumentów prawnych w zakresie pobierania i przygotowania do badań próbek żywności i środowiskowych. Zostanie omówione znaczenie etapu pobierania i przygotowania próbek do badań w analizie mikrobiologicznej żywności i identyfikacja źródeł błędów oraz ogólne wytyczne w zakresie weryfikacji, walidacji metod ze szczególnym uwzględnieniem etapu przygotowania próbek do badań.
Program szkolenia: 13 – 14 listopada, godz. 9:00 – 15:00
Dzień 1
- Wykaz oraz wymagania aktualnych dokumentów regulacyjnych i normatywnych w zakresie pobierania, utrwalania, transportu, przechowywania i postępowania z próbkami pobranymi z obszaru łańcucha żywnościowego;
- Przygotowanie, konserwacja i nadzór nad sprzętem do pobierania i transportu próbek;
- Ogólne zasady pobierania i przygotowania próbek do badań mikrobiologicznych (plan, procedura, metody, zapisy);
- Pobieranie próbek żywności do badań mikrobiologicznych – wytyczne Rozporządzenia 2073/2005 z późn. zmianami (w tym pobieranie próbek z tusz zwierzęcych (PN-EN ISO 17604:2015-10);
- Pobieranie próbek z powierzchni wg PN-ISO 18593:2018-08 i próbek powietrza oraz ocena wyników z kryteriami akceptacji;
- Znaczenie etapu pobierania i przygotowania próbek do badań w analizie mikrobiologicznej żywności – identyfikacja źródeł błędów.
Dzień 2
- Szczegółowe zasady przygotowania próbek żywności do badań mikrobiologicznych według wieloarkuszowej normy PN -EN ISO 6887-1 do 6:
- Ogólne wytyczne w zakresie weryfikacji, walidacji metod ze szczególnym uwzględnieniem etapu przygotowania próbek do badań. Procedura szacowania niepewności pobierania próbek oraz potwierdzania ważności wyników pobierania i przygotowania próbek).
- Pytania, dyskusja.
Wykładowca:
Użytkownik musi zapewnić:
Komputer klasy PC, laptop lub urządzenie mobilne z dostępem do Internetu i przeglądarką internetową. Uczestnicy nie muszą instalować oprogramowania na swoich komputerach.
Możliwe formy zgłoszenie uczestnictwa w szkoleniu:
- zgłoszenie na formularzu elektronicznym dostępnym poniżej lub tradycyjny formularz zgłoszeniowy
Do pobrania:
Płatność za szkolenie:
Przelew w terminie 7 dni od daty wystawienia faktury VAT. Faktura VAT przekazana zostanie przesłana uczestnikowi szkolenia drogą elektroniczną, po zakończonym szkoleniu.
Dodatkowe informacje:
Cena szkolenia online obejmuje: udział w szkoleniu, dyskusji, materiały szkoleniowe w formie elektronicznej, certyfikat potwierdzający uczestnictwo.
W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości zachęcamy do kontaktu z nami.
Kamila – tel.: 888 090 678
Krzysztof – tel.: 500 074 479
obsługa szkoleń: [email protected]
W skrócie:
Kiedy: 13-14 listopada 2023, 09:00 – 15:00
Forma: szkolenie online, konferencja video wraz z interaktywną prezentacją, notatkami oraz rozmową z prowadzącym
Cena: 740 zł netto/osoba
Jak się zgłosić?: Formularz zgłoszeniowy online
Organizator: Laboratoryjnie.pl
Uwaga! To szkolenie może być dedykowany tylko Twojej firmie, jeśli jesteś zainteresowany/a szkoleniem zamkniętym napisz do nas!
Formularz online: