WYZNACZANIE NIEPEWNOŚCI POMIARU ILOŚCIOWYCH METOD MIKROBIOLOGICZNYCH ORAZ OCENA ZMIENNOŚCI WYNIKÓW W OBSZARZE BADAŃ WODY WG PN-ISO 29201:2022-02

Termin szkolenia: 28 marca 2024 r. 

Miejsce szkolenia: szkolenie on-line (5 – 6 godz.) 

Cena szkolenia:  420 zł netto/osoba

 

Zakres szkolenia:

Podczas szkolenia uczestnicy zapoznają się z wymaganiami normy PN-ISO 29201:2022-02 w zakresie oceny niepewności ilościowych metod mikrobiologicznych próbek wody oraz różnicami w stosunku do wymagań normy ISO PN-EN ISO 19036:2020-04. Zostaną przedstawione przykłady arkuszy Excel do obliczeń.

W trakcie spotkania w formule on-line uczestnicy będą mieć możliwość zadawania pytań, oraz poddawania dyskusji przypadków z własnego doświadczenia. Udział w szkoleniu potwierdzony zostanie certyfikatem.

Program szkolenia: 28 marca godz. 9:00 – 15:00

  1. Zakres stosowania i wymagania normy PN-ISO 29201:2022-02 w porównaniu z ISO PN-EN ISO 19036:2020-04;
  2. Ocena niepewności pomiaru ilościowych metod mikrobiologicznych:
    • podejście globalne (całościowe, „czarnej skrzynki”)
    • podejście oddolne („krok po kroku”) – łączenie składowych niepewności (budżet niepewności metod mikrobiologicznych);
  3. Eksperymentalna ocena wariancji podpróbkowania, wykorzystanie wyników badań z weryfikacji metody oraz badań zapewnienia ważności wyników;
  4. Względna powtarzalność i wewnątrzlaboratoryjna odtwarzalność pomiarów objętości;
  5. Niepewność względna sumy badanych porcji;
  6. Powtarzalność i wewnątrzlaboratoryjna odtwarzalność liczenia;
  7. Efekty inkubacji – niepewność ze względu na położenie i czas;
  8. Obliczenie niepewności operacyjnej;
  9. Zmienność techniki NPL;
  10. Zmienność związana z niepewnością procesu potwierdzania kolonii;
  11. Wyrażanie niepewności w sprawozdaniach z badań.
  12. Przykłady arkuszy Excel do obliczeń

Wykładowca:

dr Joanna Królasik – Doktor nauk technicznych ze specjalizacją w dziedzinie mikrobiologii. Wieloletni pracownik akredytowanego laboratorium badania żywności. Szkoleniowiec w zakresie wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym, metod badań mikrobiologicznych produktów spożywczych, wody i środowiska produkcji, wymagań i przepisów prawa dotyczących zapewnienia bezpieczeństwa i jakości żywności oraz higieny procesów produkcyjnych. Auditor wewnętrzny w zakresie wymagań systemu akredytacji dla laboratoriów badawczych oraz wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym.

Użytkownik musi zapewnić:

Komputer klasy PC, laptop lub urządzenie mobilne z dostępem do Internetu i przeglądarką internetową. Uczestnicy nie muszą instalować oprogramowania na swoich komputerach.

Możliwe formy zgłoszenie uczestnictwa w szkoleniu:

  • zgłoszenie na formularzu elektronicznym dostępnym poniżej lub tradycyjny formularz zgłoszeniowy

Do pobrania:

Płatność za szkolenie:

Przelew w terminie 7 dni od daty wystawienia faktury VAT. Faktura VAT przekazana zostanie przesłana uczestnikowi szkolenia drogą elektroniczną, po zakończonym szkoleniu.

Dodatkowe informacje:

Cena szkolenia online obejmuje: udział w szkoleniu, dyskusji, materiały szkoleniowe w formie elektronicznej, certyfikat potwierdzający uczestnictwo.

W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości zachęcamy do kontaktu z nami.

Kamila – tel.: 888 090 678

Krzysztof – tel.: 500 074 479

obsługa szkoleń: [email protected]

W skrócie:

Kiedy: 28 marca 2024, 09:00 – 15:00

Forma: szkolenie online, konferencja video wraz z interaktywną prezentacją, notatkami oraz rozmową z prowadzącym

Cena: 420 zł netto/osoba

Jak się zgłosić?: Formularz zgłoszeniowy online

Organizator: Laboratoryjnie.pl

 


Uwaga! To szkolenie może być dedykowany tylko Twojej firmie, jeśli jesteś zainteresowany/a szkoleniem zamkniętym napisz do nas!


Formularz online: