Naukowcy z King’s College in London zbadali wpływ spożywania różnych alkoholi na bakterie żyjące w jelitach. Wyniki badań zostały opisane w „Gastroenterology”. W jelitach żyje bardzo dużo różnych gatunków drobnoustrojów, które tworzą mikrobiom jelitowy. Bakterie te są bardzo ważne dla zdrowia człowieka. Brak równowagi w mikrobiomie może spowodować wystąpienie różnych stanów chorobowych, obniżenie odporności czy zespół jelita drażliwego.
Badacze zbadali wpływ picia piwa, cydru, czerwonego wina, białego wina i napojów spirytusowych na mikrobiom jelitowy. Okazało się, że osoby które spożywały czerwone wino miały bardziej zróżnicowaną florę bakteryjną w porównaniu do osób, które nie piły czerwonego wina. Taki efekt nie został zauważony u osób spożywających inne trunki. Prawdopodobnie wynika to z tego, że w czerwonym winie znajduje się dużo polifenoli tj. związków chemicznych, które mają właściwości przeciwutleniające oraz zmniejszające ryzyko wystąpienia chorób kardiologicznych.
Badania pokazały, że rzadkie spożywanie wina również przynosi zamierzony efekt, dlatego też zaleca się picie alkoholu z umiarem.
Źródło: dzienniknaukowy.pl
Zdjęcie: krokdozdrowia.pl