Published on :

Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD) to nagromadzenie tłuszczu w wątrobie spowodowane przez inne czynniki niż alkohol. Badacze ustalili, że choroba ta może być powiązana z bakteriami jelitowymi, które syntetyzują alkohol z posiłków dostarczanych do organizmu. Prawdopodobnie są one obecne u 60 proc. pacjentów z NAFLD.

Naukowcy byli zaskoczeni ilością wytwarzanego alkoholu przez bakterie. Okazuje się, że gdy ciało jest przeciążone i nie jest w stanie rozkładać alkoholu, może rozwijać się stłuszczenie wątroby nawet u osób niepijących. Nadal nie wiadomo, dlaczego niektórzy ludzie mają wydzielające alkohol bakterie w jelicie, a inni nie. Być może dostają się one do organizmu człowieka ze środowiska lub być może wypływają na to czynniki genetyczne.

Odkrycie to może przyczynić się do szybszego diagnozowania osób z NAFLD. Choroba we wczesnych stadiach jest odwracalna, dlatego ważne jest szybkie postawienie diagnozy.

 

Źródło: dzienniknaukowy.pl

Zdjęcie: mgr.farm.pl