Published on :

Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska opublikowała zbiór zasad dokarmiania gatunków zimujących w Polsce, przede wszystkim łabędzi. Pierwszą z nich jest zakaz dokarmiania od wiosny do jesieni, ponieważ karmienie w tym okresie może spowodować u nich utratę instynktu wędrówki. Nie należy karmić łabędzi chlebem, słonymi paluszkami, chipsami czy chrupkami. Podczas trawienia chleba wytwarza się kwas chlebowy, który zakwasza układ pokarmowy ptaków. Sól zawarta w chlebie i innych pokarmach zaburza ich gospodarkę wodną. Zeschnięte i spleśniałe pieczywo może doprowadzi do śmierci ptaków. Łabędzie są roślinożercami, a w ich diecie znajdują się głównie rośliny podwodne. Należy je więc dokarmiać warzywami surowymi bądź gotowanymi, otrębami, ziarnami kukurydzy. Pokarm dla ptactwa powinien być rozdrobniony. Trzeba pamiętać aby uszanować wolność tych ptaków i dać im samodzielnie zdobywać pokarm.

 

Źródło: Polska Agencja Prasowa