Published on :

Prawdopodobnie nadwrażliwość na gorzki smak powoduje, że niektórzy ludzie nie lubią warzyw, dzieje się tak ze względu na gen, który odpowiada za odczucie gorzkiego smaku może utrudniać regularne spożywanie warzyw. Naukowcy z University of Kentucky twierdzą, że geny mają wpływ na odczucia smakowe. Istnieje gen o nazwie TAS2R38, który związany jest ze smakiem. Niektórzy ludzie są „superdegustatorami”, którzy postrzegają tą samą żywność jako wyjątkowo gorzką. Naukowcy przebadali ok. 200 osób i przeanalizowali zebrane od nich ankiety dotyczące spożywania różnego typu jedzenia. Z badań wynikało, że sposób przyrządzenia potrawy, dodania różnych przypraw nie miał wpływu na odczucie goryczy. Być może kolejne badania dadzą odpowiedź na to, które z warzyw są łatwiejsze do zaakceptowania dla osób nadwrażliwych na gorzki smak, ale także użycie jakich przypraw jest w stanie pomóc w spożyciu większej ilości jarzyn.

 

Źródło: Polska Agencja Prasowa