W związku z tym, że diety wegetariańskie są coraz popularniejsze Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka PAN zajął stanowisko jak ta dieta wpływa na nasze zdrowie. Jak wiadomo istnieje wiele odmian wegetarianizmu, jego radykalne formy to np. weganizm, czyli spożywanie wyłącznie wszelkiego rodzaju surowych lub przetworzonych pokarmów roślinnych, czy witarianizm, który dopuszcza spożywanie wyłącznie surowych owoców i warzyw. Łagodne odmiany wegetarianizmu to np. laktowegetarianizm – spożywanie pokarmów roślinnych oraz mlecznych, semiwegetarianizm – spożywanie pokarmów roślinnych oraz niewielkich ilości mięsa drobiowego. Wg Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka PAN wartość odżywcza i bezpieczeństwo zdrowotne zależne są od praktykowanej odmiany wegetarianizmu. Podsumowując, łagodne formy wegetarianizmu, stosowane okresowo przez osoby dorosłe, są korzystne dla zdrowia i zmniejszają ryzyko zachorowania na otyłość czy cukrzycę. Radykalne formy nie zapewniają wystarczającego zaspokojenia potrzeb pokarmowych organizmu i mogą być szkodliwe dla zdrowia. Należy pamiętać, że diety wegetariańskie nie pokrywają zapotrzebowania na białko, niektóre witaminy i składniki mineralne. Korzystną ich stroną są składniki działające prozdrowotnie tj. sterole roślinne, błonnik, witaminy E,C.
Źródło: Polska Akademia Nauk