Badanie przeprowadzone w Singapurze wykazują, że przeciwutleniacz zawarty w zielonej herbacie może mieć znaczenie w leczeniu gruźlicy. Posiadający właściwości hamujące rozwój szczepu bakterii galusan epigallokatechiny (EGCG) występuje w zielonej herbacie. Wiąże się on z syntezą ATP, w konsekwencji bakteria doznaje spadku energii niezbędnej do procesów zapewniających jej stabilność i rozwój, a także do tworzenia ścian komórkowych, co powoduje obumieranie komórek. Naukowcy badali bakterie Mycobacterium smegmatis i Mycobacterium bovis, które należą do tej samej rodziny co prątek gruźlicy. Uzyskane dane mogą pomóc opracować nowe leki na gruźlicę, która nadal jest dużym problemem m.in. w Azji Południowo-Wschodniej. Co więcej prątek gruźlicy staje się coraz bardziej oporny na dostępne obecnie leki, dlatego bardzo ważne jest aby stworzyć nowe metody walki z tą bakterią.
Źródło: Polska Agencja Prasowa