![](https://laboratoryjnie.pl/wp-content/uploads/2019/12/240_F_172352188_TbjQ3YkIOIwL8s3kzV81C6ft3BJ2Ej5X.jpg)
Jak podaje „American Journal of Clinical Nutrition” spożywanie dwóch jabłek dziennie pomaga kontrolować poziom cholesterolu i zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Naukowcy do swoich badań użyli renetę kanadyjską, która zawiera wysoki poziom flawonoidów, a zwłaszcza pro antocyjanidyny o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. W badaniach wzięły udział kobiety, a także mężczyźni z umiarkowanie podwyższonym poziomem cholesterolu. Badani przez osiem tygodni spożywali po dwa jabłka dziennie, a po miesięcznej przewie przez kolejne osiem tygodni codziennie pili sok jabłkowy. Przed i po wprowadzeniu każdej modyfikacji pobierano od nich próbki krwi i sprawdzano poziom cholesterolu. Okazało się, że po spożywaniu jabłek poziom tzw. złego cholesterolu obniżył się, a także stan naczyń krwionośnych uległ poprawie. Podobnych rezultatów nie przyniosło picie soku jabłkowego.
Źródło: Polska Agencja Prasowa