Data :

Naukowcy ze Szczecina opracowali baton prebiotyczny dla osób prowadzących siedzący tryb życia oraz błonnikowe bułki, które są zalecane dla pacjentów z otłuszczoną wątrobą. Badacze poszukują skutecznych sposobów wsparcia mikroflory jelitowej co może poprawić działanie układu pokarmowego. Osoby spożywające batony już po kilku tygodniach poczuły się lepiej. Według prof. Stachowskiej idea jest tak taka aby ktoś kupił sobie zapas batonów na tydzień i odczuł efekt, a jeśli go nie będzie wydłużył ten okres do dwóch tygodni, a później znów odstawił je i zjadł po jednym batonie co dwa dni. Podczas badań wykazano, że dodatkowym efektem spożywania tego produktu jest utrata wagi. Bułki błonnikowe mają smak żytniego pieczywa na zakwasie i są tworzone wspólnie z lokalnym producentem. Powstały z przeznaczeniem dla osób ze stłuszczeniem wątroby. Badania przeprowadzono w ramach projektów „Inkubator Innowacyjności+” i „Innowator Innowacyjności 2.0”.

Źródło: dzienniknaukowy.pl