Data :

Jak na nasze zdrowie wpływają kiełki? Kiełki regulują pracę jelit, poprawiają wygląd skóry, chronią włosy przed wypadaniem. Mają także bardzo dużo witamin i mikroelementów, wspomagają walkę z osłabieniem i brakiem energii. W potrawach kiełki urozmaicają smak potraw, ale też pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie. Kiełki zawierają błonnik, żelazo, kwas foliowy i witaminy z grupy B. Podczas kiełkowania w nasionach aktywowane są enzymy, które sprawiają, że zawarte w nich substancje odżywcze stają się bardziej przyswajalne dla ludzkiego organizmu. Naukowcy twierdzą, że można i należy je jeść codziennie. W kiełkach prosa znajduje się o 300 proc. więcej żelaza niż w innych zawierających ten pierwiastek produktach. Podobnie jest w ilości białka, przeciwutleniaczy i błonnika. Kiedy ziarno kiełkuje zwiększa się stężenie błonnika, który jest istotny dla prawidłowego zdrowia jelit powodując m.in. detoksykację okrężnicy. Najzdrowsze kiełki to kiełki lucerny, prosa, owsa, rzeżuchy, rzodkiewki, pszenicy i jęczmienia.

Źródło: Polska Agencja Prasowa