Co zrobić aby kawa była mocna i wybornie smakowała? Nad tym zastanawiał się zespół złożony z matematyków i fizyków. Sekret tkwi w sposobie mielenia ziaren. Badanie rozpoczął dr Jamie Foster, skłoniło go do tego odkrycie, że dwie filiżanki espresso, przygotowane w ten sam sposób mogą smakować inaczej. Jeśli chcemy mocną kawę, powinniśmy zmielić ziarna drobniej. Ma to sens, ponieważ drobniejsze fusy oznaczają, że większa powierzchnia ziaren wystawiona jest na działanie wody, co powinno dać mocniejszą kawę. Jednak naukowcy, stwierdzili, że kiedy do przygotowania kawy użyjemy mniejszej ilości ziaren grubo zielonych będzie ona mocniejsza, ponieważ ich ekstrakcja jest bardziej wydajna. Ten sposób parzenia kawy jest zarówno ekologiczny jak i ekonomiczny, dlatego naukowcy zachęcają aby zrezygnować z dotąd znanej zasady. Ilość ziaren do parzenia kawy należy zmniejszyć o jedną czwartą i zmielić je trochę grubiej. Uzyskamy w ten sposób napar, który będzie miał spójny smak i będzie tańszy.
Źródło: Polska Agencja Prasowa