Published on :

Naukowcy sugerują, że zachodnia dieta bogata w tłuszcze i węglowodany może zaburzać funkcjonowanie mózgu i osłabiać kontrolę apetytu. Australijscy naukowcy wykazali, że taka dieta osłabia pamięć oraz sprawia, że odczuwamy większą chęć spożywania podobnych produktów, nawet wtedy gdy nie jesteśmy głodni. Dieta bogata w produkty odzwierzęce, smażone, tłuste, z małą ilością produktów roślinnych, a dużą wyrobów cukierniczych, utrudnia ludziom regulację apetytu. Odkryli, że szczupli, zdrowi i młodzi ludzie narażeni na tygodniową dietę fast-food rozwinęli zaburzenia funkcji hipokampa i stosunkowo większą ochotę na jedzenie. Hipokamp to obszar mózgu związany z regulacją pamięci, ale także apetytu. Każde upośledzenie funkcji tego regionu może spowodować, że będziemy odczuwać większą chęć na niezdrowe potrawy. Spożywanie fast-foodów przyczynia się do otyłości i cukrzycy. Jest związane ze spadkiem wydajności mózgu i ryzykiem rozwoju demencji.

Źródło: dzienniknaukowy.pl