Ze względu na obawy klientów kupujących pieczywo luzem Główny Inspektor Sanitarny informuje, że nie ma żadnych doniesień naukowych wskazujących na zakażenie koronawirusem drogą pokarmową.
Jednocześnie, Główny Inspektor Sanitarny przypomina o konieczności zachowania podstawowych zasad bezpieczeństwa i higieny polegających na używaniu w punkach sprzedaży pieczywa rękawiczek lub torebek jednorazowych.
W przypadku jakichkolwiek wątpliwości bądź obaw, wystarczy umieścić zakupione pieczywo na około 2 minuty w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 180-200°C. Dostępne źródła naukowe wskazują, że wirusy ulegają inaktywacji w temperaturze ok. 60-70°C.
Źródło: gis.gov.pl
Przeczytaj również:
Politechnika Świętokrzyska: wsparcie dla OZE
Charakterystyka Laboratorium Energooszczędnych Technologii Materiałów i Inżynierii Materiałowej CENW...
PLATFORMA BADAWCZO-WDROŻENIOWA KLUCZOWYCH TECHNOLOGII PRZEMYSŁU 4.0 W POLITECHNICE ŚWIĘTOKRZYSKIEJ
Nowy odcinek "W normie"
Targi PCI Days – Specjalna Edycja wydarzenia już w czerwcu 2025!
Kongres Biogazu 12-13 grudnia 2024 r. Nie przegap!