
Ze względu na obawy klientów kupujących pieczywo luzem Główny Inspektor Sanitarny informuje, że nie ma żadnych doniesień naukowych wskazujących na zakażenie koronawirusem drogą pokarmową.
Jednocześnie, Główny Inspektor Sanitarny przypomina o konieczności zachowania podstawowych zasad bezpieczeństwa i higieny polegających na używaniu w punkach sprzedaży pieczywa rękawiczek lub torebek jednorazowych.
W przypadku jakichkolwiek wątpliwości bądź obaw, wystarczy umieścić zakupione pieczywo na około 2 minuty w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 180-200°C. Dostępne źródła naukowe wskazują, że wirusy ulegają inaktywacji w temperaturze ok. 60-70°C.
Źródło: gis.gov.pl
Przeczytaj również:
CLP-B: RUNDĘ BADAŃ BIEGŁOŚCI CZAS ZACZĄĆ!
Analiza zawartości wody w oleju napędowym z wykorzystaniem NIRS
Ponad 10 godzin wykładów na II Ogólnopolskiej Konferencji „Skuteczne zarządzanie laboratorium”
Google Beam – komunikator przyszłości, który przenosi rozmowy w trójwymiar
Targi PCI Days 2025 – spotkanie branży farmaceutycznej, kosmetycznej i suplementów diety, którego ni...
Badania biegłości: odpady, środowisko