
Ze względu na obawy klientów kupujących pieczywo luzem Główny Inspektor Sanitarny informuje, że nie ma żadnych doniesień naukowych wskazujących na zakażenie koronawirusem drogą pokarmową.
Jednocześnie, Główny Inspektor Sanitarny przypomina o konieczności zachowania podstawowych zasad bezpieczeństwa i higieny polegających na używaniu w punkach sprzedaży pieczywa rękawiczek lub torebek jednorazowych.
W przypadku jakichkolwiek wątpliwości bądź obaw, wystarczy umieścić zakupione pieczywo na około 2 minuty w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 180-200°C. Dostępne źródła naukowe wskazują, że wirusy ulegają inaktywacji w temperaturze ok. 60-70°C.
Źródło: gis.gov.pl
Przeczytaj również:
Badania biegłości: odpady, środowisko
WERYFIKACJA I WALIDACJA METOD MIKROBIOLOGICZNYCH W BADANIACH WODY W OPARCIU O NORMATYWNY DOKUMENT PN...
W normie, odc. 18 - Argos F i kolby miarowe
Fotorelacja. Konferencja "Skuteczne zarządzanie laboratorium"
Nowości w Polskich Normach
CRMy w codziennej pracy laboratorium