![](https://laboratoryjnie.pl/wp-content/uploads/2020/03/bread-2432090_1280.jpg)
Ze względu na obawy klientów kupujących pieczywo luzem Główny Inspektor Sanitarny informuje, że nie ma żadnych doniesień naukowych wskazujących na zakażenie koronawirusem drogą pokarmową.
Jednocześnie, Główny Inspektor Sanitarny przypomina o konieczności zachowania podstawowych zasad bezpieczeństwa i higieny polegających na używaniu w punkach sprzedaży pieczywa rękawiczek lub torebek jednorazowych.
W przypadku jakichkolwiek wątpliwości bądź obaw, wystarczy umieścić zakupione pieczywo na około 2 minuty w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 180-200°C. Dostępne źródła naukowe wskazują, że wirusy ulegają inaktywacji w temperaturze ok. 60-70°C.
Źródło: gis.gov.pl
Przeczytaj również:
Laboratorium Badawczo-Rozwojowe SHIM-POL
FILM - Chromatografia cieczowa w dyrektywie PE w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia prze...
VI FORUM PHARMA PLANET 360, 6-7 listopada 2024, Warszawa
Targi PCI Days 2024 już za nami - podsumowanie, galeria zdjęć
Nowy odcinek "W normie"
Startuje nasza Akademia. To już 6. edycja