Wiodąca na świecie biorafineria firmy SABANA uzdatnia miejskie ścieki, wykorzystując mikroalgi. Zakład ten oferuje zrównoważoną alternatywę dla konwencjonalnych rozwiązań, ograniczając emisje gazów cieplarnianych i jednocześnie wytwarzając przyjazne dla środowiska produkty rolnicze.
Potencjał demonstracyjny
W trakcie realizacji wcześniejszych projektów, takich jak ALGAFUEL oraz ALL-GAS, zespół projektu SABANA opracował metody wytwarzania biomasy z mikroalg w połączeniu z uzdatnianiem ścieków takich jak gazy spalinowe, ścieki kanalizacyjne oraz odchody zwierząt. Metody te spotkały się z zainteresowaniem podmiotów komercyjnych. Aby to wykorzystać, we współpracy z agencją naukową samorządu andaluzyjskiego (IFAPA) twórcy projektu zbudowali ośrodek demonstracyjny na Uniwersytecie w Almerii. Obejmuje on trzy hektary infrastruktury zlokalizowanej w budynkach i na zewnątrz, umożliwiającej eksperymentowanie z produkcją mikroalg. Przetestowano blisko 100 różnych gatunków mikroalg, by ocenić ich przydatność do produkcji wymaganych rolniczych produktów końcowych. Wyłoniono 10 najbardziej obiecujących gatunków, które następnie hodowano w dużych reaktorach w różnych warunkach funkcjonowania. Zespół wypróbował też różne metody zbierania i przetwarzania wyhodowanych alg. „Przeprowadzone testy umożliwiły nam optymalizację gatunków i naszych technologii, dostarczając nam przy tym danych koniecznych do tworzenia modeli symulujących produkcję na dużą skalę”, wyjaśnia Fernandez. Rolnicy pomogli w ocenie biostymulantów i biopestycydów wyprodukowanych w ramach projektu. Produkty przetestowano w ramach siedmiu testów przeprowadzanych w szklarniach. Odnotowano, że produkty te zwiększyły produkcję żywności nawet o 20 %, przy czym możliwe było zmniejszenie wykorzystania nawozów również o nawet 20 %. Udało się także ograniczyć użycie chemicznych pestycydów. Opracowane produkty były atrakcyjne dla rolników, jako że poprawiły jakość żywności, w tym wielkość, kolor oraz smak. Oceniono również dodatki do paszy stosowane w akwakulturze. Do karmienia ryb wykorzystano paszę zawierającą 4-procentowy ekstrakt z mikroalg, uzyskując obiecujące rezultaty. Biomasa z mikroalg zwiększyła zrównoważony charakter akwakultury poprzez ograniczenie użycia antybiotyków w dodatkach do paszy. Przyczyniła się też do poprawy zdrowia ryb dzięki probiotycznym właściwościom mikroalg zwiększającym odporność na niesprzyjające warunki.
Kultywowanie wzrostu
„Oprócz tych konkretnych rezultatów szkolenia i działania komunikacyjne prowadzone w ośrodku zaowocowały też zainteresowaniem firm i ośrodków badawczych chcących nawiązać współpracę. Przykuły też uwagę młodych naukowców, studentów, a nawet opinii publicznej”, dodaje Fernandez. Infrastruktura projektu SABANA jest obecnie dalej rozbudowywana w ramach projektu PILOTS4U. „Już teraz firmy chętnie zmieniają produkty chemiczne na organiczne. Przewiduje się, że w akwakulturze nastąpi podobna zmiana, jednak będzie ona wymagać więcej czasu z uwagi na wymogi regulacyjne”, podsumowuje Fernandez. Oprócz prac nad rozbudowaniem oferty produktów pochodzących z mikroalg zespół przetestuje swoje podejście w innych zastosowaniach, takich jak wytwarzanie bioplastików.
Źródło: cordis.europa.eu