W związku z upływającą w 2024 r. kadencją obecnych członków Paneli Naukowych i Komitetu Naukowego EFSA, urząd EFSA opublikował zaproszenie do składania aplikacji dla nowych kandydatów.
Zaproszenie jest kierowane do ekspertów naukowych posiadających odpowiednią wiedzę i motywację do pracy na rzecz poprawy bezpieczeństwa żywności w Europie.
Informacje dla zainteresowanych
Chętni do kandydowania na członków Komitetu Naukowego EFSA lub do jednego z 10 następujących Paneli Naukowych EFSA:
- Panel ds. dodatków do żywności i środków aromatyzujących (FAF)
- Panel ds. dodatków i produktów lub substancji wykorzystywanych w paszach (FEEDAP)
- Panel ds. produktów ochrony roślin i ich pozostałości (PPR)
- Panel ds. organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO)
- Panel ds. żywienia, nowej żywności i alergenów pokarmowych (NDA)
- Panel ds. zagrożeń biologicznych – (BIOHAZ)
- Panel ds. zanieczyszczeń w łańcuchu żywnościowym (CONTAM)
- Panel ds. zdrowia i dobrostanu zwierząt (AHAW)
- Panel ds. zdrowia roślin (PLH)
- Panel ds. materiałów pozostających w kontakcie z żywnością, enzymów, aromatów oraz substancji pomagających w przetwarzaniu (CEP)
proszeni są o zgłaszanie wniosków do 3 kwietnia 2023 r.
Członkowie gremiów EFSA wybierani są na pięcioletnią kadencję, która rozpocznie się w lipcu 2024 roku.
Więcej informacji o naborze, w tym formularz on-line dostępne jest na stronie internetowej EFSA.
Dodatkowe informacje
Dodatkowe informacje dotyczące naborów znajdują się w prezentacji, w której przedstawiono:
- ramy czasowe całego procesu rekrutacji;
- wymagania stawiane kandydatom;
- przyszły zakres obowiązków.
Polski Punkt Koordynacyjny EFSA zachęca również do obejrzenia filmów promujących wydarzenie.
Bycie członkiem jednego z paneli naukowych EFSA lub komitetu naukowego oznacza pracę u boku najlepszych ekspertów w Europie, rozwój kariery naukowej i sieci kontaktów. W imieniu EFSA, Polski Punkt Koordynacyjny EFSA, zachęca do aplikowania.
O EFSA
EFSA zapewnia niezależne i przejrzyste doradztwo naukowe dla decydentów w celu zagwarantowania bezpieczeństwa w całym łańcuchu żywnościowym – od pola do stołu. Opinie naukowe EFSA powstają dzięki pracy ekspertów oraz współpracy z partnerami krajowymi i międzynarodowymi, a także otwartemu dialogowi ze społeczeństwem. Przyczynia się ono do ochrony zdrowia ludzi, zwierząt i roślin, a także środowiska.
Źródło: www.gov.pl