Published on :

Zafałszowania żywności to nie tylko problem natury etycznej, czy też nieuczciwych praktyk rynkowych. Choć  kwestie ekonomiczne wynikające z obniżenia jakości i fałszowania autentyczności żywności  są niezwykle istotne, to problem bezpieczeństwa wynikający z obecności niedozwolonych substancji, zanieczyszczeń biologicznych, bądź nieoznaczonych alergenów jest nie mniej znaczący.

Przy coraz bardziej skomplikowanym światowym łańcuchu dostaw i narastającej skali zjawiska, identyfikowanie zafałszowań żywności stanowi nie lada wyzwanie. Potrzebne są stosowne regulacje prawne, a także globalne, spójne ramy badań.  Istnieje potrzeba opracowania takich metod analitycznych, które pozwolą na wykonywanie szybkich badań przesiewowych w terenie. Z drugiej strony konieczne są badania laboratoryjne pozwalające rozstrzygać z wysoką pewnością kwestie bardziej skomplikowanych zafałszowań.

Firma Agilent Technologies od lat uczestniczy w różnych programach wspierających badanie autentyczności żywności:

https://www.agilent.com/about/newsroom/media-room/food-authenticity.html

Pobierz infografikę: Walcząc z zafałszowaniami żywności

Skontaktuj się z nami: [email protected]