BEZPIECZEŃSTWO MIKROBIOLOGICZNE KOSMETYKÓW

 

Termin szkolenia: 9 października 2025 r. 

 

Miejsce szkolenia: webinar on-line (6 godz.) 

 

Cena szkolenia:  450 zł netto/osoba

 

Zakres szkolenia:

Podczas szkolenia uczestnicy zapoznają się z kluczowymi zagadnieniami związanymi z jakością mikrobiologiczną produktów kosmetycznych. Uczestnicy poznają wymagania prawne, zasady GMP, metody badań oraz sposoby kontroli i konserwacji produktów. Program uwzględnia także higienę produkcji i wymagania dla laboratorium mikrobiologicznego.

W trakcie spotkania w formule on-line uczestnicy będą mieć możliwość zadawania pytań, oraz poddawania dyskusji przypadków z własnego doświadczenia. Udział w szkoleniu potwierdzony zostanie certyfikatem.

Program szkolenia: 9 października, godz. 08:30 – 14:30

  1. Wymagania jakościowe dla kosmetyków zawarte w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego WE 1223/2009 (ogólne wymagania jakie musi spełniać producent, kategoryzacja kosmetyków i związane z tym wymagania mikrobiologiczne);
  2. Dobre Praktyki Produkcji GMP wg EN-ISO 22716;
  3. Badanie czystości mikrobiologicznej produktów kosmetycznych – normy zharmonizowane, metody alternatywne;
  4. Konserwowanie produktów kosmetycznych (projektowanie produktów kosmetycznych odpornych mikrobiologicznie);
  5. Produkty kosmetyczne niskiego ryzyka mikrobiologicznego (przykład arkusza do oceny, planowanie badań kontrolnych);
  6. Testy konserwacji produktów kosmetycznych (metody badań, kryteria akceptacji, ocena stopnia zakonserwowania produktu kosmetycznego a stabilność i termin trwałości kosmetyku);
  7. Mikrobiologiczna kontrola jakości surowców kosmetycznych, materiałów opakowaniowych, mas kosmetycznych i wyrobów gotowych;
  8. Higiena zakładu kosmetycznego (źródła zanieczyszczeń mikrobiologicznych, higiena procesu produkcyjnego, personelu produkcyjnego, plany higieny, środki myjące, dezynfekujące i antyseptyczne);
  9. Mikrobiologiczny monitoring warunków wytwarzania produktów kosmetycznych (ocena ryzyka do wyboru miejsc, metod badań, harmonogramu i ustalania limitów);
  10. Wymagania dla laboratorium mikrobiologicznego w zakładzie kosmetycznym.

Wykładowca:

dr Joanna Królasik – Doktor nauk technicznych ze specjalizacją w dziedzinie mikrobiologii. Wieloletni pracownik akredytowanego laboratorium badania żywności. Szkoleniowiec w zakresie wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym, metod badań mikrobiologicznych produktów spożywczych, wody i środowiska produkcji, wymagań i przepisów prawa dotyczących zapewnienia bezpieczeństwa i jakości żywności oraz higieny procesów produkcyjnych. Auditor wewnętrzny w zakresie wymagań systemu akredytacji dla laboratoriów badawczych oraz wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym.

Użytkownik musi zapewnić:

Komputer klasy PC, laptop lub urządzenie mobilne z dostępem do Internetu i przeglądarką internetową. Uczestnicy nie muszą instalować oprogramowania na swoich komputerach.

Możliwe formy zgłoszenie uczestnictwa w szkoleniu:

  • zgłoszenie na formularzu elektronicznym dostępnym poniżej lub tradycyjny formularz zgłoszeniowy

Do pobrania:

Płatność za szkolenie:

Przelew w terminie 7 dni od daty wystawienia faktury VAT. Faktura VAT przekazana zostanie przesłana uczestnikowi szkolenia drogą elektroniczną, po zakończonym szkoleniu.

Dodatkowe informacje:

Cena szkolenia online obejmuje: udział w szkoleniu, dyskusji, materiały szkoleniowe w formie elektronicznej, certyfikat potwierdzający uczestnictwo.

W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości zachęcamy do kontaktu z nami.

Kamila – tel.: 888 090 678

Krzysztof – tel.: 500 074 479

obsługa szkoleń: [email protected]

W skrócie:

Kiedy: 9 października 2025, 08:30 – 14:30

Forma: szkolenie online, konferencja video wraz z interaktywną prezentacją, notatkami oraz rozmową z prowadzącym

Cena: 450 zł netto/osoba

Jak się zgłosić?: Formularz zgłoszeniowy online

Organizator: Laboratoryjnie.pl

 


Uwaga! To szkolenie może być dedykowany tylko Twojej firmie, jeśli jesteś zainteresowany/a szkoleniem zamkniętym napisz do nas!


Formularz online: