WYMAGANIA MIKROBIOLOGICZNE ORAZ METODY BADAŃ WODY – TEORIA I PRAKTYKA LABORATORYJNA

 

Termin szkolenia: 1 grudnia 2025 r. 

 

Miejsce szkolenia: webinar on-line (6 godz.) 

 

Cena szkolenia:  450 zł netto/osoba

 

Zakres szkolenia:

Szkolenie kompleksowo omawia kluczowe aspekty jakości mikrobiologicznej wody do spożycia oraz wody basenowej. Uczestnicy zapoznają się z obowiązującymi przepisami, parametrami mikrobiologicznymi oraz metodami badawczymi, zarówno klasycznymi, jak i alternatywnymi metodami wykrywania i oznaczania mikroorganizmów. Program obejmuje również organizację pracy w laboratorium, zasady pobierania próbek oraz najczęstsze błędy i problemy w analizach. Szkolenie łączy wiedzę teoretyczną z praktycznymi przykładami.

W trakcie spotkania w formule on-line uczestnicy będą mieć możliwość zadawania pytań, oraz poddawania dyskusji przypadków z własnego doświadczenia. Udział w szkoleniu potwierdzony zostanie certyfikatem.

Program szkolenia: 1 grudnia, godz. 08:30 – 14:30

  1. Wprowadzenie – znaczenie jakości mikrobiologicznej wody do spożycia oraz wody z basenów i kąpielisk – przegląd obowiązujących aktów prawnych (np. Rozporządzenia Ministra Zdrowia, dyrektywy UE, normy PN-EN);
  2. Wymagania mikrobiologiczne – parametry mikrobiologiczne (mikroorganizmy wskaźnikowe i patogenne), kryteria zgodności – interpretacja wyników, różnice w wymaganiach dla różnych rodzajów wód;
  3. Metody badań mikrobiologicznych: klasyczne metody (filtracja membranowa, posiewy bezpośrednie, metoda NPL) oraz szybkie i alternatywne metody wykrywania i oznaczania mikroorganizmów, walidacja i weryfikacja metod na wybranych przykładach;
  4. Organizacja pracy w laboratorium:
  • wymagania dla laboratoriów badających wodę (dokumenty regulacyjne, zgodność z ISO 17025, normy ogólne i szczegółowe),
  • pobieranie, transport i przechowywanie próbek – minimalizacja ryzyka kontaminacji,
  • obliczanie i przedstawianie wyników badań (z uwzględnieniem niepewności i zasady podejmowania decyzji) – przykłady,
  • zapewnienie jakości i kontrola materiałów stosowanych w badaniach – kontrola pożywek, filtrów membranowych, sprzętów i urządzeń, próbki kontrolne procesu badań.
  1. Najczęstsze błędy i problemy w badaniach: wyniki fałszywie dodatnie i ujemne – przyczyny;
  2. Dyskusja, sesja Q&A.

    Wykładowca:

    dr Joanna Królasik – Doktor nauk technicznych ze specjalizacją w dziedzinie mikrobiologii. Wieloletni pracownik akredytowanego laboratorium badania żywności. Szkoleniowiec w zakresie wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym, metod badań mikrobiologicznych produktów spożywczych, wody i środowiska produkcji, wymagań i przepisów prawa dotyczących zapewnienia bezpieczeństwa i jakości żywności oraz higieny procesów produkcyjnych. Auditor wewnętrzny w zakresie wymagań systemu akredytacji dla laboratoriów badawczych oraz wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym.

    Użytkownik musi zapewnić:

    Komputer klasy PC, laptop lub urządzenie mobilne z dostępem do Internetu i przeglądarką internetową. Uczestnicy nie muszą instalować oprogramowania na swoich komputerach.

    Możliwe formy zgłoszenie uczestnictwa w szkoleniu:

    • zgłoszenie na formularzu elektronicznym dostępnym poniżej lub tradycyjny formularz zgłoszeniowy

    Do pobrania:

    Płatność za szkolenie:

    Przelew w terminie 7 dni od daty wystawienia faktury VAT. Faktura VAT przekazana zostanie przesłana uczestnikowi szkolenia drogą elektroniczną, po zakończonym szkoleniu.

    Dodatkowe informacje:

    Cena szkolenia online obejmuje: udział w szkoleniu, dyskusji, materiały szkoleniowe w formie elektronicznej, certyfikat potwierdzający uczestnictwo.

    W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości zachęcamy do kontaktu z nami.

    Kamila – tel.: 888 090 678

    Krzysztof – tel.: 500 074 479

    obsługa szkoleń: [email protected]

    W skrócie:

    Kiedy: 1 grudnia 2025, 08:30 – 14:30

    Forma: szkolenie online, konferencja video wraz z interaktywną prezentacją, notatkami oraz rozmową z prowadzącym

    Cena: 450 zł netto/osoba

    Jak się zgłosić?: Formularz zgłoszeniowy online

    Organizator: Laboratoryjnie.pl

     


    Uwaga! To szkolenie może być dedykowany tylko Twojej firmie, jeśli jesteś zainteresowany/a szkoleniem zamkniętym napisz do nas!


    Formularz online: