Naukowcy z Katedry Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji Wydziału Nauk o Żywności SGGW w Warszawie wyprodukowali innowacyjny suszony miód – poinformowała na swojej stronie internetowej Polska Agencja Prasowa.
Produkt jest innowacyjny, ponieważ zawiera aż 80% miodu naturalnego, a istniejący już na rynku ma tylko 50%. Dodatkiem do obecnego miodu jest maltodekstryna, mająca duży indeks glikemiczny, która w nowym produkcie została zastąpiona przez nutriozę posiadającą właściwości prebiotyczne. Suszony miód uzyskuje się w procesie suszenia rozpyłowego za pomocą osuszonego powietrza. W tym procesie zastosowano zmianę temperatury z 80℃ do 50℃, dzięki temu możliwe było zmniejszenie ilości nośnika. Suszony miód występuje w postaci proszku, który wykorzystuje się w produktach mięsnych oraz dodaje się go do wyrobów cukierniczych. Ze względu na swoją lepkość, naturalny miód w przemyśle używany jest w bardzo małych ilościach. Być może alternatywą dla produkcji będzie innowacyjny suszony miód.
Natalia Szymańska-Lekczyńska
Źródło: Polska Agencja Prasowa