Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Rutgersa picie alkoholu przez kobiety w ciąży powoduje nieodwracalne zmiany w DNA noworodka. Zmiany występują w układzie regulującym odpowiedź na stres (gen POMC) oraz mają wpływ na gen PER2 odpowiadający za zegar biologiczny.
Narażenie dzieci podczas życia płodowego na umiarkowane lub duże ilości alkoholu powoduje, że rodzą się one z podwyższonym poziomem kortyzolu i kortykotropiny – hormonów stresu.
W badaniach wykazano również, że suplementacja choliną częściowo zapobiega negatywnym skutkom wywołanym przez alkohol.
Dzięki pracy badawczej przedstawionej w „Alkoholism: Clinical and Experimental Research” możliwe jest zidentyfikowanie biomarkerów czyli mierzalnych wskaźników (zmienione geny i białka), które pozwalają przewidzieć ryzyko wystąpienia prenatalne nieprawidłowości w wyniku spożywania alkoholu przez kobiety w ciąży.
Źródło: Polska Akademia Nauk