ZAPEWNIENIE JAKOŚCI I KONTROLA POŻYWEK MIKROBIOLOGICZNYCH ZGODNIE Z WYMAGANIAMI NORMATYWNYMI
( ISO 11133, ISO 12322) I FARMAKOPEALNYMI

 

Termin szkolenia: 29 października 2024 r. 

Miejsce szkolenia: szkolenie on-line (6 – 7 godz.) 

Cena szkolenia:  500 zł netto/osoba

 

Zakres szkolenia:

Szkolenie będzie dotyczyć zapewnienia jakości na każdym etapie przygotowywania pożywek mikrobiologicznych. Uczestnicy poznają metody ilościowe i jakościowe oceny pożywek oraz techniki monitorowania jakości, jak karty kontrolne i analiza trendów, aby zapewnić zgodność z najnowszymi standardami i wytycznymi normatywnymi.

W trakcie spotkania w formule on-line uczestnicy będą mieć możliwość zadawania pytań, oraz poddawania dyskusji przypadków z własnego doświadczenia. Udział w szkoleniu potwierdzony zostanie certyfikatem.

Program szkolenia: 29 października godz. 8:00 – 15:00

  1. Zapewnienie jakości na każdym etapie przygotowywania pożywek (dokumentacja producenta, przygotowanie, terminy ważności, przechowywanie przed użyciem);
  2. Zakres oceny pożywek stałych i płynnych:
  • wymagania ogólne
  • ocena cech fizycznych, chemicznych i jałowości oraz przydatności z użyciem szczepów wzorcowych (żyzność, specyficzność, selektywność);
  1. Nadzór i postępowanie ze szczepami wzorcowymi drobnoustrojów stosowanymi do oceny jakości pożywek, standaryzacja zawiesiny, CRM;
  2. Metody ilościowe i jakościowe oceny pożywek stałych oraz pożywek stosowanych w technice filtracji membranowej w połączeniu z wymaganiami ISO 7704 (przykład arkusza excell do obliczeń i oceny);
  3. Metody ilościowe i jakościowe oceny pożywek płynnych;
  4. Metody oceny płynów stosowanych do przygotowania dziesięciokrotnych rozcieńczeń zawiesiny wyjściowej inokulum;
  5. Metody oceny pożywek, odczynników i testów stosowanych do potwierdzeń i kontroli jakości badań w ramach metody badawczej – nowe wytyczne zawarte w Załączniku K;
  6. Karty kontrolne do monitorowania jakości pożywek stałych, analiza trendów, przykład arkusza Excel.

Wykładowca:

dr Joanna Królasik – Doktor nauk technicznych ze specjalizacją w dziedzinie mikrobiologii. Wieloletni pracownik akredytowanego laboratorium badania żywności. Szkoleniowiec w zakresie wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym, metod badań mikrobiologicznych produktów spożywczych, wody i środowiska produkcji, wymagań i przepisów prawa dotyczących zapewnienia bezpieczeństwa i jakości żywności oraz higieny procesów produkcyjnych. Auditor wewnętrzny w zakresie wymagań systemu akredytacji dla laboratoriów badawczych oraz wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym.

Użytkownik musi zapewnić:

Komputer klasy PC, laptop lub urządzenie mobilne z dostępem do Internetu i przeglądarką internetową. Uczestnicy nie muszą instalować oprogramowania na swoich komputerach.

Możliwe formy zgłoszenie uczestnictwa w szkoleniu:

  • zgłoszenie na formularzu elektronicznym dostępnym poniżej lub tradycyjny formularz zgłoszeniowy

Do pobrania:

Płatność za szkolenie:

Przelew w terminie 7 dni od daty wystawienia faktury VAT. Faktura VAT przekazana zostanie przesłana uczestnikowi szkolenia drogą elektroniczną, po zakończonym szkoleniu.

Dodatkowe informacje:

Cena szkolenia online obejmuje: udział w szkoleniu, dyskusji, materiały szkoleniowe w formie elektronicznej, certyfikat potwierdzający uczestnictwo.

W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości zachęcamy do kontaktu z nami.

Kamila – tel.: 888 090 678

Krzysztof – tel.: 500 074 479

obsługa szkoleń: [email protected]

W skrócie:

Kiedy: 29 października 2024, 08:00 – 15:00

Forma: szkolenie online, konferencja video wraz z interaktywną prezentacją, notatkami oraz rozmową z prowadzącym

Cena: 500 zł netto/osoba

Jak się zgłosić?: Formularz zgłoszeniowy online

Organizator: Laboratoryjnie.pl

 


Uwaga! To szkolenie może być dedykowany tylko Twojej firmie, jeśli jesteś zainteresowany/a szkoleniem zamkniętym napisz do nas!


Formularz online: