To unikalne szkolenie, którego zakres prezentuje się następująco:
- Cel i zakres monitoringu mikrobiologicznego;
- Zasady tworzenia monitoringu mikrobiologicznego środowiska;
- Procedura dotycząca zasad kontroli mikrobiologicznej pomieszczeń produkcyjnych i laboratoryjnych – częstotliwość i lokalizacje pobierania próbek, kryteria i uzasadnienie wyboru punktów kontroli (przykłady planów monitoringu dla pomieszczeń o różnym przeznaczeniu), kryteria akceptacji, harmonogramy monitoringu.
- Badanie czystości mikrobiologicznej powietrza – metoda sedymentacyjna i aspiracyjna, obliczanie wyników badań;
- Badanie czystości mikrobiologicznej powierzchni – metoda odciskowa, wymazowa i wypłukiwania, obliczanie wyników badań;
- Weryfikacja/walidacja metod badania powierzchni i powietrza;
- Kryteria oceny uzyskanych wyników dla powierzchni i powietrza, analiza danych (trendów).
Zaplanowane na 11 czerwca spotkanie poprowadzi dr Joanna Królasik, doktor nauk technicznych ze specjalizacją w dziedzinie mikrobiologii. Wieloletnia pracownica akredytowanego laboratorium badania żywności. Szkoleniowiec w zakresie wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym, metod badań mikrobiologicznych produktów spożywczych, wody i środowiska produkcji, wymagań i przepisów prawa dotyczących zapewnienia bezpieczeństwa i jakości żywności oraz higieny procesów produkcyjnych. Audytorka w zakresie wymagań systemu akredytacji dla laboratoriów badawczych oraz wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym.
Zapraszamy do udziału. Szczegóły dostępne są tu: