Eksperci z Mayo Clinic stwierdzili, że wysokiemu spożyciu przetworów mlecznych takich jak ser czy mleko sprzyja zwiększenie ryzyka zachorowania na raka prostaty. Badacze przeanalizowali 47 badań z udziałem ponad miliona osób. Ich zadaniem było odszukanie powiązania między ryzykiem nowotworów prostaty, a dietą opartą na produktach zwierzęcych i roślinnych. Znaleźli oni związek między spożywaniem produktów mlecznych, a większym ryzykiem powstania nowotworów. Nie odkryli powiązania ze spożywaniem produktów pochodzenia zwierzęcego, natomiast korzystne okazało się wysokie spożycie roślin. Kolejne badania pozwolą na dokładne określenie zależności i siły tych powiązań. Wiadome jest, że w krajach zachodnich, gdzie spożywa się dużo produktów mlecznych zachorowalność na raka prostaty jest wysoka. W krajach azjatyckich gdzie spożycie tych produktów jest niskie, zachorowalność jest również niższa.
Źródło: Polska Agencja Prasowa