Published on :

Rozpoczynamy nowy cykl krótkich artykułów na temat związków chemicznych, z którymi spotykamy się na codzień. Na początek jak w tytule.

Kofeina

 

Wzór sumaryczny C6H10N4O2
Masa molowa 194,19 g/mol
Wygląd biały, dorbnokrystaliczny proszek
Występowanie kawa, herbata, kakao, czekolada, napoje energetyczne
Działanie na organizm działa pobudzająco

Alkaloid, psychoaktywny organiczny związek chemiczny z grupy stymulantów, znajdujący się m.in. w ziarnach kawy oraz wielu innych roślinach, które wykorzystują ją jako naturalny pestycyd. Odkryta w 1819 roku przez niemieckiego chemika Friedricha Ferdinanda Rungego. Kofeina jest zaliczana do środków stymulujących, ponieważ działa pobudzająco na ośrodkowy układ nerwowy. Spożywana w umiarkowanych ilościach usuwa zmęczenie, polepsza nastrój i koncentrację, zwiększa wydolność fizyczną organizmu, wyostrza uwagę zwiększając funkcje kognitywne, np. pamięć roboczą.

Zawartość kofeiny w różnych produktach:

Produkt Wielkość porcji Zawartość w porcji [mg]
Kawa bezkofeinowa 200 ml 5 – 15
Czekolada mleczne 1 listek (43 g) 10
Herbata czarna 177 ml 18 – 107
Herbata zielona 177 ml 30 – 81
Czekolada gorzka 1 listek (43 g) 31
Coca-Cola 355 ml 34
Tabletka przeciwbólowa 1 tabletka 65
Red Bull 250 ml 80
Kawa parzona 200 ml 80 – 135
Espresso 50 ml 100