
Ze względu na obawy klientów kupujących pieczywo luzem Główny Inspektor Sanitarny informuje, że nie ma żadnych doniesień naukowych wskazujących na zakażenie koronawirusem drogą pokarmową.
Jednocześnie, Główny Inspektor Sanitarny przypomina o konieczności zachowania podstawowych zasad bezpieczeństwa i higieny polegających na używaniu w punkach sprzedaży pieczywa rękawiczek lub torebek jednorazowych.
W przypadku jakichkolwiek wątpliwości bądź obaw, wystarczy umieścić zakupione pieczywo na około 2 minuty w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 180-200°C. Dostępne źródła naukowe wskazują, że wirusy ulegają inaktywacji w temperaturze ok. 60-70°C.
Źródło: gis.gov.pl
Przeczytaj również:
Kompetencje w laboratorium. Rola ISO 17025 i planu szkoleń
Kurs audytora wewnętrznego - szkolenie dla laboratorium
Grupa Azoty Polyolefins: postępowanie restrukturyzacyjne
Otwarcie nowego laboratorium Altium
Targi PCI Days 2026 - przestrzeń, w której laboratoria wyznaczają kierunek rozwoju branży
„Laboratoria w praktyce, edycja II – Warsztaty z walidacji i szacowania niepewności”
