Naukowcy ostrzegają, że wysokokaloryczne jedzenie, które jest bogate w cukry i tłuszcze zaburzają rytm dobowy do czego organizm ludzki nie jest przystosowany. W porównaniu z latami 80-tymi gdzie otyłych było 15 proc. Amerykanów dzisiaj jest ich aż 40 proc. Dodatkowo rośnie liczba przypadków chorób serca, cukrzycy, raka i wielu innych związanych z nadwagą. Posiłki wysokokaloryczne dają uczucie przyjemności, zaburzają pory jedzenia prowadząc do zwiększenia konsumpcji. To powoduje tycie i związane z tym inne problemy. Badania na gryzoniach pokazały, że gdy spożywają one między posiłkami tłuszcz i cukry w ich ciałach odkłada się dużo więcej cukru niż kiedy konsumują takie pożywienie tylko o określonych porach. Dodatkowo rytm dnia zostaje zaburzony także przez to, że ludzie pracują o różnych porach, bawią się i jedzą. Zmienia to metabolizm i prowadzi do problemów z wagą.
Źródło: Polska Agencja Prasowa