Rozpoczynamy nowy cykl krótkich artykułów na temat związków chemicznych, z którymi spotykamy się na codzień. Na początek jak w tytule.
Kofeina
Wzór sumaryczny | C6H10N4O2 |
Masa molowa | 194,19 g/mol |
Wygląd | biały, dorbnokrystaliczny proszek |
Występowanie | kawa, herbata, kakao, czekolada, napoje energetyczne |
Działanie na organizm | działa pobudzająco |
Alkaloid, psychoaktywny organiczny związek chemiczny z grupy stymulantów, znajdujący się m.in. w ziarnach kawy oraz wielu innych roślinach, które wykorzystują ją jako naturalny pestycyd. Odkryta w 1819 roku przez niemieckiego chemika Friedricha Ferdinanda Rungego. Kofeina jest zaliczana do środków stymulujących, ponieważ działa pobudzająco na ośrodkowy układ nerwowy. Spożywana w umiarkowanych ilościach usuwa zmęczenie, polepsza nastrój i koncentrację, zwiększa wydolność fizyczną organizmu, wyostrza uwagę zwiększając funkcje kognitywne, np. pamięć roboczą.
Zawartość kofeiny w różnych produktach:
Produkt | Wielkość porcji | Zawartość w porcji [mg] |
Kawa bezkofeinowa | 200 ml | 5 – 15 |
Czekolada mleczne | 1 listek (43 g) | 10 |
Herbata czarna | 177 ml | 18 – 107 |
Herbata zielona | 177 ml | 30 – 81 |
Czekolada gorzka | 1 listek (43 g) | 31 |
Coca-Cola | 355 ml | 34 |
Tabletka przeciwbólowa | 1 tabletka | 65 |
Red Bull | 250 ml | 80 |
Kawa parzona | 200 ml | 80 – 135 |
Espresso | 50 ml | 100 |