Zapraszamy do udziału w szkoleniu dedykowanym laboratoriom wykonującym badania mikrobiologiczne. Tytuł szkolenia: „WYMAGANIA OGÓLNE I ZASADY BADAŃ MIKROBIOLOGICZNYCH. PORÓWNANIE AKTUALNYCH WYMAGAŃ Z PLANOWANYMI ZMIANAMI W NOWELIZOWANYM DOKUMENCIE ISO 7218:2024”
Data szkolenia: 13 lutego 2024 r.
Forma szkolenia: on-line
Zakres tematyczny
- Wymagania i zasady pracy w laboratorium mikrobiologicznego (dobra praktyka laboratoryjna, wymagania dla pomieszczeń i środowiska badań);
- Personel – kompetencje i higiena;
- Obsługa i nadzór nad wyposażeniem w laboratorium mikrobiologicznym;
- Dekontaminacja i utylizacja materiałów laboratoryjnych;
- Przygotowanie i kontrola pożywek mikrobiologicznych;
- Postępowanie z próbami do badań mikrobiologicznych oraz zasady prowadzenia badań;
- Obliczanie i wyrażanie wyników badań mikrobiologicznych;
- Zasady wykonywania badań jakościowych i testów potwierdzających;
- Wybór i charakterystyka mikroorganizmów kontrolnych;
- Zapewnienie jakości wyników badań (nadzór nad warunkami środowiska w laboratorium, postępowanie i plan w zakresie zapewnienia ważności wyników badań);
- Postępowanie w zakresie walidacji i weryfikacji metod mikrobiologicznych oraz szacowania niepewności wyników badań mikrobiologicznych.
Prowadząca:
dr Joanna Królasik – Doktor nauk technicznych ze specjalizacją w dziedzinie mikrobiologii. Wieloletni pracownik akredytowanego laboratorium badania żywności. Szkoleniowiec w zakresie wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym, metod badań mikrobiologicznych produktów spożywczych, wody i środowiska produkcji, wymagań i przepisów prawa dotyczących zapewnienia bezpieczeństwa i jakości żywności oraz higieny procesów produkcyjnych. Audytor wewnętrzny w zakresie wymagań systemu akredytacji dla laboratoriów badawczych oraz wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym.
Strona szkolenia: